woensdag 25 april 2012

Eindpresentatie: Augmented Reality met Aurasma


Wat is Aurasma? 

Aurasma is een softwareprogramma dat gebruik maakt van Augmented Reality, oftewel: toegevoegde realiteit. Het brengt de virtuele en echte wereld dichter bij elkaar door gebruik te maken van revolutionaire technieken.


Aurasma kan plaatjes, symbolen en objecten herkennen. Als zo'n plaatje wordt herkend door de Aurasma applicatie op je smartphone kan daar een video, 3D-animatie, geluid of een webpagina aan toegevoegd worden. Het brengt het plaatje dus tot leven.

Om dit te realiseren gebruikt het programma de camera, GPS, kompas en de accelerometer van een smartphone. Trendwatchers denken dat QR-codes verleden tijd worden en daarvoor in de plaats komen programma's die gebruik maken van Augmented Reality. Aurasma heeft nu al meer dan 3 miljoen gebruikers en steeds meer mensen melden zich aan of maken er  gebruik van.

Wat kun je met Aurasma?

Je kunt het op verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld als bedrijf maar ook als gebruiker.


Als bedrijf zou je via Aurasma je bedrijf of product op een nieuwe interactieve manier kunnen promoten. Door daar een website aan te koppelen lok je de gebruiker naar je website en genereer je meer traffic.   Ook geeft het een 'extra' dimensie. Zie het Youtube-filmpje. Ook kan men denken aan speciale reclame campagnes. Bijvoorbeeld: "Ga naar Amsterdam en scan de Dam met je mobiele telefoon. Je krijgt dan een video te zien met daarin een geheime opdracht en een volgende locatie. De persoon die als eerste op alle locaties is geweest en alle opdrachten heeft volbracht wint een reischeque". Je krijgt dan een soort virtuele "hide and seek" speurtocht.


Een "Aura" maken
Als gebruiker kan je zelf een plaatje maken en daar iets aan koppelen. Dat heet een "Aura" maken. Deze Aura kan je delen met je vrienden via sociale media zoals Twitter en Facebook. Aurasma zou je ook kunnen gebruiken om mensen hun kennis te verbreden. Je zou bijvoorbeeld een Aura kunnen maken van een monument, een huidige locatie meegeven, online opslaan in een grote online database om er vervolgens een informatief filmpje aan toevoegen wat meer achtergrondinformatie geeft over dat monument.


Voordelen en nadelen van Aurasma


Voordelen

Je wereld wordt verbreed door Aurasma omdat plaatjes tot leven worden gewekt. Het heeft een bepaalde 'funfactor' en je krijgt steeds minder overlap tussen de virtuele wereld en de echte wereld. Bedrijven kunnen zichzelf en hun producten op een nieuwe en realistische manier promoten. Door zelf Aura's te maken en deze te delen met je vrienden kan het je meer kennis of plezier opleveren en je hebt meer contact tussen elkaar. Ook kan Aurasma in de toekomst goed gebruikt worden voor onderwijsdoeleinden.

Nadelen

Ik ben zelf op onderzoek uit geweest en ik heb zelf ook een Aura geprobeerd te maken. In de praktijk viel het nog best tegen, vaak herkende Aurasma het plaatje niet en dat wekt natuurlijk frustratie op. Zie het Youtube-filmpje die ik zelf heb gemaakt. Je hebt een goede belichting nodig bij het maken van de foto. Het contrast op de foto moet hetzelfde zijn als hoe het plaatje er in het echt uit ziet. Dat betekent dus dat als je een foto in de buitenlucht scant je niet altijd hetzelfde contrast hebt als op de foto en het programma daarom het plaatje niet herkent. Dit is een groot nadeel. Echter, het is nog zo'n nieuwe trend dat ik denk dat er nog volop verder ontwikkelt gaat worden om Augmented Reality zo efficiënt mogelijk te maken naar de gebruiker toe.




De toekomst

Ik denk dat Aurasma er voor kan zorgen dat er een nieuwe martketingtechniek gaat ontstaan. Geen saaie QR-codes meer, maar inspelen op het creëren van een virtuele omgeving en het bij elkaar brengen van de virtuele en echte wereld op je smartphone wordt de toekomst. Scan een DVD hoesje en krijg meteen een trailer te zien van de desbetreffende film. Scan een product en zie binnen no-time alle specificaties van het product, speel een trailer af van hoe het product nou precies werkt en kijk via dezelfde smartphone in welke winkels het product bij jouw in de buurt (nog) leverbaar is.


Ook kan Aurasma in de toekomst goed gebruikt worden voor onderwijsdoeleinden. Denk bijvoorbeeld aan Wikipedia waar de gebruiker zelf de content aan maakt. Met Aurasma zou dat in de toekomst ook kunnen gebeuren als er één grote onderwijsdatabase wordt gecreëerd. Wilt u de historische achtergrond weten van de Domtoren in Utrecht? Scan de toren en u krijgt een filmpje te zien die een andere gebruiker er aan heeft gekoppeld. Wie is Einstein in ons natuurkundeboek? Haal Aurasma erbij, scan het hoofd van Einstein en krijg in het kort uitgelegd wie Einstein was en wat hij voor de wereld heeft betekend.

Conclusie

Ookal zitten we nu nog in de kinderschoenen, ik denk dat wanneer we een aantal jaren verder zijn Augmented Reality een trend is en het ook stukken verder is in zijn ontwikkeling. Je ziet dan beter uitgewerkte marketingconcepten. Je hebt geen last meer van contrast problemen als je als gebruiker een Aura wil maken. En een grote onderwijsdatabase met een grote community met moderators, zoals bij Wikipedia, is niet geheel onrealistisch. De toekomst zal het leren!